top of page
Euros_edited_edited.jpg

"Korupcija je najveći

neprijatelj razvoja."

Tsakhiagiin Elbegdorj

ISO 37001:2016 – Anti-korupcijski menadžment sistem

 

Standard je dizajniran radi uvođenja anti-korupcijske kulture unutar organizacije i primjenjivanja odgovarajuće kontrole, što će zauzvrat povećavati šanse za otkrivanje podmićivanja i smanjiti njegovu pojavu na prvom mjestu.

ISO 37001 Sistemi menadžmenta protiv mita - Zahtjevi sa uputstvom za korišćenje, daju zahtjeve i smjernice za uspostavljanje, implementaciju, održavanje i unaprjeđenje sistema za upravljanje korupcijom. Sistem može biti nezavisan ili integrisan u cjelokupan sistem upravljanja.

Podrazumijeva korupciju  od strane i protiv organizacije ili njenih zaposlenih, kao i podmićivanje peko strane treće strane. Podmićivanje može se odvijati bilo gdje, biti od bilo koje vrijednosti i može uključiti finansijske ili nefinansijske benefite.

Zahtjevi ISO 37001 su generički i namijenjeni su za primjenu na sve organizacije (ili djelove organizacije), bez obzira na vrstu, veličinu i prirodu aktivnosti, te u javnom, privatnom ili neprofitnom sektoru. Ovo uključuje preduzeća u državnom vlasništvu, velike organizacije, MSP i nevladine organizacije.

Nakon implementacije od strane NACOR-a, sertifikaciono tijelo potvrđuje usklađenost organizacije sa standardom na isti način kao i za druge ISO standarde kao što je ISO 9001.

Iako ne može garantovati da neće biti podmićivanja u okviru organizacije, sertifikacija ili usaglašavanje sa ovim standardom može Vam pomoći da implementirate adekvatne mjere koje mogu značajno smanjiti rizik od podmićivanja i upravljati korupcijom gdje se ona dešava.

bottom of page